Over ons

Callinger Erfgoed
Binnen in de Museum Boerderij Tante Jaantje in Callantsoog kunt U van nabij beleven hoe in vroegere tijden wonen en werken in ons dorp eruit zag. Uitgebreid en veelal uniek collectiemateriaal is gebruikt om de levensomstandigheden in Callantsoog sinds bijna het begin van het dorp ( zo’n 450 jaar geleden ) op interactieve wijze te illustreren . Daarnaast zijn er altijd up-to-date Thematentoonstellingen die in meer detail nader ingaan op een van de aspecten van de dorps-historie. En misschien komt U de laatste bewoonster, Tante Jaantje nog wel tegen! Het Museum wordt volledig gerund door vrijwilligers.
Zowel voor volwassenen als ook voor kinderen zeker een bezoek waard!

Actuele Exposities
Hollywood
Herinneringen aan het houten nooddorp bij Callantsoog tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.
Omdat de bezetter bezig was de Atlantikwall te realiseren, was het noodzakelijk de bewoners van kustdorpen in Noord-Holland te evacueren. Ook Callantsoog trof dat lot. De bevolking kreeg augustus 1942 bericht dat men binnen 10 dagen het dorp moest verlaten. Veel inwoners wilden echter graag in de buurt van hun dorp blijven wonen. Een dorpsgenoot kwam daarop op het idee om de houten zomerhuizen die in het dorp stonden te verplaatsen naar een veiliger plek, net buiten Callantsoog. Zo ontstond een dorpje – dat al snel de naam Hollywood kreeg – met 28 houten vakantiewoningen.
In de boerderij is een expositie over Hollywood ingericht. Met veel foto’s, herinneringen, interviews met oud-bewoners en een powerpointpresentatie wordt een beeld gegeven van deze roerige periode. Voor veel inwoners van Callantsoog heeft Hollywood een diepe indruk achtergelaten en we zijn blij dit te kunnen tonen tijdens de expositie.
De Historische Vereniging heeft over dit bijzondere en unieke dorpje een boek gemaakt. In het boek is naast een groot aantal foto’s ook een grote hoeveelheid aan herinneringen opgenomen van mensen die in de oorlogsjaren en daarna op een of andere manier te maken hadden met dit unieke nooddorp. Dit boek is tijdens openingsuren te koop in museumboerderij Tante Jaantje, Dorpsplein 33 te Callantsoog. Het boek kost € 19,95.

Expositie in Voorbereiding: Het Mysterie van het Licht
Over de achtergronden en geschiedenis van het unieke Gidslicht “Catrin” uit onze collectie

Openingstijden:
De boerderij zal ( nog onder voorbehoud van mogelijke verdere corona maatregelen) opengesteld worden op:
• De maanden juni, juli, augustus vanaf woensdag t/m zondag van 14.30 tot 16.30
• Tijdens de Braderie: iedere woensdag in juli en augustus van 14.30 tot 17.30 uur 17.30 tot 20.30 uur
• 12 en 13 september: Monumentendagen
• Vanaf september woensdag en zondag van 14.30 tot 16.30 , oktober alleen nog de zondagen

Rondleidingen:
Op afspraak ( groepen min. 8 personen) van 1 april tot en met 31 oktober, ook buiten openingsuren.
Volwassenen € 2,00 p.p. Kinderen € 1,00 p.p, Gids € 10,00
Inlichtingen en aanmelden via: tantejaantje@gmail.com

Toegangsprijs:
Volwassenen € 2,00 p.p. Kinderen € 1,00 p.p, Gids € 10,00

Nieuws

Agenda

Contact

Contact­persoon
C.J. van der Poel
Adres
Groenland 42;
1759 XB Callantsoog
Telefoon
0224 - 581860